5 x inspiratie voor verlichting in de woonkamer

Terug naar blogoverzicht
5 x inspiratie voor verlichting in de woonkamer

Inspiratie opdoen voor de juiste verlichting in de woonkamer? Met onze tips en voorbeelden transformeer jij je woonkamer in een paar simpele stappen tot een schitterende ruimte vol sfeer en gezelligheid.  

Wil je direct op zoek naar de juiste lamp? Bekijk hier alle lampen. Of zoek gericht een

woonkamer vloerlamp,
woonkamer hanglamp,
woonkamer tafellamp,
woonkamer plafondlamp,
woonkamer wandlamp.

Vergeet je de bijpassende lichtbron(nen) niet? Wij leveren tientallen verschillende lampen van het Nederlandse merk LABEL51. Zo is je interieur gegarandeerd een mooi verlicht plaatje. 

Onze tips voor verlichting in de woonkamer 

1. De juiste lamp op de juiste plek 

Eigenlijk is deze tip vanzelfsprekend, maar we noemen 'm toch nog even. Want de mooiste vloerlamp is een sneue verschijning als hij ergens tussen de bank en een lage salontafel staat. En je nieuwe plafondlamp die z'n licht alleen schijnt op een stukje vloer, is vanwege alle verkeerde redenen de blikvanger van de woonkamer.

Hanglamp LABEL51 boven eettafel

Foto: LABEL51 Hanglamp Roof

2. Functie en sfeer 

Een mooie woonkamer lamp is niet alleen functioneel, maar geeft ook sfeer. We durven wel zover te gaan dat je geen sfeervol interieur krijgt zonder de juiste verlichting. Dat kan rechttoe rechtaan met een hanglamp boven de eetkamertafel of een plafondlamp met spotje richting dat ene zithoekje. Maar wat denk je van die ene lichtbron die onzichtbaar vanachter de bank schijnt op dat bijzondere schilderij of die ene mooie foto van je geliefden? 

Tip: concentreer de verlichting niet op 1 centrale plek, maar creëer een balans tussen donker en licht. Juist dat contrast maakt het knus, dus wees niet bang om te experimenteren met onverlichte hoekjes.

Verlichting LABEL51 woonkamer

Foto: LABEL51 Vloerlamp Twine

3. De gouden regels 

3a. Even vs. oneven 

Voor bijna alles op het gebied van je woonkamer inrichten geldt dat een oneven aantal mooier staat dan een even aantal. Een groepje van 3 of 5 ‘voelt’ beter dan een van 4 of 6. Dit kun je in het groot toepassen met een losse zithoek van 2 stoelen en een tafeltje, maar ook kleiner, zoals 5 muurcirkels met foto aan de wand.  

Let op: de uitzondering bevestigt de regel. Tel de decoraties maar eens op de foto hieronder. 

6 decoraties op dressoir

Foto: LABEL51 Tafellamp Quadrato

3b. Variatie 

De gouden regel van oneven is leuk, maar komt alleen goed tot z'n recht als je ook variatie toepast. Dus let op o.a. grootte, structuur, materiaal etc. en combineer deze verschillende elementen. Bijvoorbeeld een fluwelig ogend vetplantje in een potje, daarnaast een klimop in een wat grotere pot en erachter een hoge, houten kaarsenstandaard. Zo heb je zowel harde als zachte materialen in hetzelfde groepje. Dat principe zie je ook vaak op de bank met sierkussens in verschillende structuren en kleuren/printen.  

Bekijk hier al onze accessoires.

Woonkamer bank met sidetable set en decoraties

3c. Van hoog naar laag 

Het zusje van bovenstaande regels is de laagjesregel. Let maar eens op: bij bijna elke blog over inspiratie voor verlichting in de woonkamer, kun je de ruimte opdelen in 3 lagen met in elke laag minstens 1 lichtbron. Bijvoorbeeld een plafondlamp boven de eetkamertafel (hoog), vloerlamp bij de bank (middel) en kaars op de salontafel (laag). 

Woonkamer met bank en meerdere lichtbronnen

Foto: LABEL51 Vloerlamp Dangle

Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk hier al onze lampen en bedenk vast hoe deze jouw interieur kunnen verlichten. Probeer de verschillende ‘regels’ toe te passen: oneven getallen, variatie en laagjes. Dan komt het zeker goed!

Over WOONland 

Wij zijn WOONland, een meubelwinkel met filialen in Twijzelerheide en Groningen. Natuurlijk bieden we nog veel meer dan alleen verlichting, dus neem vooral ook een kijkje verderop in onze webshop. Bijvoorbeeld voor een stoere bank, comfortabele (eetkamer)stoelen of tafels van mangohout en andere natuurlijke materialen.  

Heb je vragen? Dan horen we graag van je. Of kom langs, in ons filiaal in Groningen hebben we zelfs een LABEL51 Experience Store waar je verschillende lampen in ons assortiment in het echt kunt bewonderen. Zo zit het met jouw inspiratie voor verlichting in de woonkamer wel goed! 

Lamp op dressoir