Klein maar fijn: 5 x een kleine woonkamer inrichten

Terug naar blogoverzicht
Klein maar fijn: 5 x een kleine woonkamer inrichten

Een kleine woonkamer inrichten moeilijk? Nee hoor. Het vergt wat slimme aanpassingen, maar de juiste aanpak en goed uitgekozen meubels, decoraties en kleuren, geven jouw bezemkast ineens het air van een villa.  

Foto bovenaan dit artikel: bank Nesso in bouclé

Tip 1: ‘zwevend meubilair’ 

Hoe meer je van de vloer en muur ziet, hoe groter de ruimte oogt. Dus: creëer de optische illusie van zwevende meubels. Bijvoorbeeld een kast met dun stalen frame en eventueel open vakken, zoals de wandkasten uit ons lamulux woonprogramma Binck. 

Foto: Lamulux woonprogramma Binck (check de prachtige wandkast helemaal links!) 

Extra tip: benut je wanden optimaal, vooral verlichting leent zich hier goed voor met een mooie hanglamp of wandlamp. En leg de nadruk op verticale lijnen, bijvoorbeeld met een hoge kast i.p.v. breed dressoir. En gordijnen van het plafond tot de vloer en/of een fotocollage met de foto's niet naast elkaar in een rij, maar onder elkaar in een kolom.

Een mooie manier om je wanden zichtbaar te houden en dus ruimte te creëren, zijn wanddecoraties waarbij je de muur blijft zien, zoals de Label51 wandplank Slam of een wandrek

Tip 2: kleine woonkamer inrichten met een eettafel 

Meubilair als de eettafel valt direct op in huis, maar heb je een kamer-keuken, dan moet je in feite je kleine woonkamer inrichten met een eettafel. Het liefst neem je dan een ronde (of ovale) eettafel, deze lijkt kleiner dan z'n vierkante of rechthoekige broertje. En i.p.v. 4 poten, staat 1 poot in het midden ruimtelijker (zie tip 1).

Goed om te weten: al onze ronde lamulux eettafels zijn nu verkrijgbaar in diameter van Ø 120 cm (de meeste ronde tafels beginnen bij Ø 130 cm). Een prachtig maatje voor jouw ex-bezemkast. Zoek je heel specifiek toch een vierkante of rechthoekige tafel, check dan onze eettafel Sandwich (verkrijgbaar vanaf 80 x 80 cm).

Foto: Bruuts eetkamertafel Robin met kloosterpoot. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en keuze uit meerdere poten.

Qua eetkamerstoelen zijn stoelen met een lage rug die je onder de tafel kunt schuiven ideaal, omdat ze zo uit het zicht zijn. Wist je dat wij meer dan 200 eetkamerstoelen standaard op voorraad hebben? 

Tip 3: kleurenstrategie 

Een goede kleurenstrategie is je houvast voor de hele interieurinrichting, dus kies van tevoren een kleurenspectrum op basis van het 60-30-10 principe. Dat betekent dat je de ruimte vult met een neutrale hoofdkleur (60%), ondersteund met een nuancekleur (30%) en een accentkleur die best mag opvallen (10%).  

Vermijd donkere kleuren als hoofd- en nuancekleur bij het inrichten van je kleine woonkamer, want deze laten 'm alleen maar kleiner lijken. Wit is weer het andere uiterste en kan erg ‘hard’ en zakelijk ogen. Zachte grijs-, pastel- en andere neutrale tinten houden de ruimte licht en introduceren tegelijkertijd ruimte voor creatief kleurgebruik.  

Foto: een prachtige woonkamer met gebroken wit als hoofdkleur, beige als (neutrale) nuancekleur en het (grijs)blauw als accentkleur. En: gordijnen tot de vloer voor een extra ruimtelijk effect.

Ben je thuis in kleurcodes? Gebruik dan de website Coolers om kleuren bij elkaar te zoeken. Let wel op: heb je je hart verloren aan een specifiek meubel of woonprogramma, dan is het gemakkelijker om de kleuren hierbij te laten passen i.p.v. andersom. 

Over een verloren hart gesproken: bouclé en teddy zijn dé populaire stoffensoorten van het moment en … ze zijn 9 van de 10 keer in lichte kleuren verkrijgbaar. Beide stoffen ogen ‘wollig’ en zijn zacht, waarbij teddy overigens de meeste punten wint als het gaat om de aaibaarheidsfactor. Bouclé heeft juist een wat ruigere uitstraling en oogt wat chiquer.

Bekijk hier onze stoelen in teddystof en wist je dat in principe alle banken in bouclé geleverd kunnen worden? Check deze banken en stoelen in bouclé! Zo kun je je kleine woonkamer zeker weten modern en stijlvol inrichten. 

Bank-Nesso-Boucle-stof-WOONland.jpg

Bank Moriin bouclé (verkrijgbaar in verschillende kleuren) en Poef Troy bouclé (verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren)

Fouteuil-Zack-Bloucle-stof-WOONland.jpg

Fauteuil Zack in bouclé (ook verkrijgbaar als barkruk)

Tip 4: de klassieke wisseltruc 

Houd je van verandering en wil je regelmatig een ‘nieuw’ interieur? Gebruik dan neutrale tinten voor de langblijvende elementen als meubilair en wanden, maar breng kleur in huis met de decoraties. Denk aan een mooie vaas, verwisselbare lampenkappen, foto's aan de wand etc. Als je eenmaal een voorraadje passende decoraties in huis hebt, zorgt een simpele wisseltruc direct voor een nieuwe look.

ALLE DECORATIES  

Heb je niet genoeg opbergruimte om decoratiestukken te bewaren? Wees dan vooral slim. Slopen voor de sierkussens en eventueel zelfs de bank nemen niet veel ruimte in beslag in de opbergkast, maar geven wanneer nodig wel een instant transformatie. En kies zo nodig voor goed verhulde opbergplekjes, zoals de hocker of het open eiland van onze bank Buick

Tip 5: kill your darlings 

Kill your darlings, een bekende Engelse uitspraak die zoveel betekent als ‘dood je lievelingen'. Dat bedoelen we niet letterlijk natuurlijk, maar soms ben je weg van een bepaald item of meubelstuk, terwijl deze niet past in je interieur. Laat deze dan ook weg, want de inrichting van je kleine woonkamer vaart er wel bij. Die ene staande lamp waar je zo weg van bent, maar wel veel ruimte inneemt? Een prachtige dekenkist met rijke historie die te groot is voor dat ene vrije hoekje? Kill your darlings! Kortom: blijf kritisch en laat dingen weg wanneer nodig. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven, we vertellen je graag meer in onze winkels! Kom eens langs in Twijzelerheide of Groningen en laat je verrassen door alle mogelijkheden. Hoe ga jij je kleine woonkamer inrichten?